Az életmentés nem állhat meg!

Legyél Te is plazmaadó: segíts egy óra alatt a súlyos betegeken
és keress évente akár 650.000 Ft juttatást!

Mi a vérplazma?


A vérplazma a vér folyékony része. Ez a folyadék szállítja a szervezetben a vérsejteket: a vörösvérsejtek az oxigént viszik el a megfelelő helyekre, a fehérvérsejtek felveszik a harcot a kórokozókkal, és segítenek a sérülések begyógyulásában, a vérlemezkék pedig elállítják a vérzést.

Miért fontos a plazmaadás?


A donorok plazmájából különféle terápiás szerek készülnek, amelyek jelentősen meghosszabbítják, vagy épp megmentik a súlyos, nem egyszer ritka betegségben vagy rendellenességben szenvedők életét.

Ki adhat plazmát?


Plazmát 18-60 éves, egészséges, legalább 50 kg súlyú, önkéntes donorok adhatnak. Első alkalommal orvosi vizsgálat és vérvétel történik. Amennyiben ezen vizsgálatok rendben vannak, a második alkalommal már lehet plazmát adni. A levett mennyiség gyorsan pótlódik, ezért a jelenlegi szabályozás szerint akár 3 naponta lehet plazmát adni, egy évben összesen 45 alkalommal.

Mi a plazmaferezis?


A vérplazmát az úgynevezett plazmaferezis révén gyűjtjük. Ez a véradás egy speciális formája, amely során a plazmát egy erre a célra gyártott gép választja el a sejtes elemektől és a vér többi alkotóelemétől (vörös- és fehérvérsejtek, vérlemezkék); ez utóbbiakat a gép rögtön vissza is juttatja a donor szervezetébe.

Plazmaadás

három egyszerű lépésben

adatok_icon

Személyes adatok felvétele (személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya szükséges), egy kérdőív kitöltése és orvosi vizsgálat után vért veszünk Öntől. (ez még nem plazmaadás!)

A vér laborvizsgálatának eredményére kb. egy hetet várni kell.

1

orvosi_vizsgalat_icon

Első lépésként egy újabb orvosi vizsgálat következik. Orvosunk ellenőrzi a testhőmérsékletet, vérnyomást, pulzust, a vér hemoglobinszintjét és a testsúlyt. Ez utóbbi határozza meg az Öntől levehető vérplazma mennyiségét.

A donáció, vagyis maga a plazmaadás általában 30-40 percig tart. Nagyban függ attól is, mennyi folyadékot fogyasztott ezt megelőzően.

2

hozzajarulas_icon

Minden alkalommal, mikor plazmát ad, hozzájárul egy embertársa megmentéséhez és/vagy életminőségének javításához.

Ezt mi költségtérítéses juttatással háláljuk meg készpénz, ajándékutalvány, kalóriapótló finomságok és rendszeres akciók formájában.

3

Juttatásaink a plazmaadásért

ÚJ PLAZMAADÓKÉNT

42.000 FT JUTTATÁST SZEREZHETSZ,

amennyiben sikeres alkalmassági vizsgálaton veszel részt,
majd teljesítesz 3 plazmaadást!*

Ha pedig alkalmas leszel az egyik budapesti Plazma Pontunkon, akkor plazmaadásonként 12.000 FT értékű juttatást adunk neked, amely hűségbónusz akciónknak köszönhetően MINDEN 5. ALKALOMMAL ÖSSZESEN 15.000 FT JUTTATÁSRA EMELKEDIK.

*Az akció 2023.08.01-2023.08.31-ig tart és csak új plazmaadókra érvényes. Részletek a Plazma Ponton.

Rólunk mondták

BUDAPEST INFOPARK PlazmaPont

1117, Neumann János u.1/E INFOPARK E épület, földszint

Ingyenesen hívható zöld szám: +36 80 180 061

infopark.bp@grifols.com

PlazmaKozpontBudapestInfopark

Nyitvatartás

Hétfő:                                         7:30-18:15
Kedd:                                          7:30-18:15
Szerda:                                       10:00-18:15
Csütörtök:                                  7:30-18:15
Péntek:                                        7:30-18:15
Szombat:                                     7:00-13:45
Vasárnap:                                    Zárva

Kérdések és válaszok a plazmaadásról

Ha telefonon vagy személyesen foglalt időpontot plazmaadásra, akkor ezt az ingyenesen hívható zöldszámon tudja lemondani vagy módosítani. Online foglalt időpontot az online foglalási rendszerünkön keresztül lehet kezelni. Alkalmassági vizsgálatra online foglalt időpontot a visszaigazoló emailben található link segítségével mondhatja le.

A vér különböző összetevőkből áll: plazmából és alakos elemekből, mint a vörösvértestek és fehérvérsejtek. A véradásnál a vér teljes összetételét leveszik, de plazmaadásnál csak a plazmát gyűjtjük, a plazma elválasztása után a hasznos vérsejteket visszajuttatjuk a donor szervezetébe. Plazmaadást követően megfelelő táplálkozás és folyadékpótlás esetén a szervezet 48 óra alatt regenerálódik.

Amennyiben az elmúlt egy évben már volt véradáson, akkor ezt az adatot a véradáson kapott igazolással tudja igazolni és nem szükséges újra teljes vért adnia.

Ezt a lehetőséget természetesen nem kötelező kihasználni, mindenki a saját ütemében adományozhat, két plazmaferezis között 2 napnak el kell telnie, így a következő plazmaferezisre a harmadik napon kerülhet sor.

A HAEMA-nál a TAJ kártya és TAJ szám megléte esetén adhatsz plazmát, függetlenül attól, hogy rendelkezel-e egészségbiztosítással.

Az alkalmassági vizsgálat egy alapos egészségügyi ellenőrzés, ami a vénakontrollal kezdődik. Ha a vénája alkalmas a plazmaadásra, egy átfogó orvosi vizsgálat és vérvétel következik. A laboreredmények körülbelül 7-10 nap alatt elkészülnek, és ha minden rendben van, akkor már jöhet is plazmát adni. Ez az eljárás biztosítja, hogy a plazmaadás biztonságos legyen mind a plazma adói, mind a plazma felhasználói számára.

A tetoválás, füllyukasztás vagy piercing elkészítése után 4 hónapnak kell eltelnie, majd egy kontroll vírusvizsgálathoz szükgéses vérvételt követően lehetséges újra plazmát adni. Ez a fokozott fertőzésveszély miatt van így.

A fizikális orvosi vizsgálat eredményéről már a vizsgálat során tájékoztatjuk Önt, a vérvizsgálat eredményére pedig nagyjából 1 hetet kell várni. Amennyiben rendelkezünk az Ön email címével, a laborvizsgálat eredményeinek megérkezése után küldünk Önnek egy értesítést. Ha nincs rögzített email címe, és a laboreredmények nem megfelelőek, akkor a megadott telefonszámon vesszük fel Önnel a kapcsolatot, hogy behívjuk Önt egy személyes megbeszélésre. Az alkalmassági vizsgálatot követően egy hét múlva tud tájékozódni a vizsgálati eredményről és jelentkezhet első plazmaadásra.

A HAEMA-nál azért nem javasoljuk a 2 naponkénti plazmaadást, mert a testnek szüksége van időre, hogy helyreálljon. Általában 3 napra van szükség, hogy a test pótolja a plazmában lévő fehérjéket, ionokat és egyéb tápanyagokat. Az orvosaink egyénre szabottan állítják be a legjobb adományozási időközöket.

A HAEMA-nál az oltás beadása után 7 nap várakozás szükséges. Ezután már adhatsz plazmát, feltéve, hogy egészségesnek érzed magad.

A plazmaadás biztonságos, ugyanis a vérplazma nagy része víz, a maradék pedig olyan anyagokból áll, mint fehérjék és vitaminok, amiket a megfelelő folyadékbevitellel és helyes táplálkozással könnyen pótolni lehet. A plazmaadás nem káros az egészségre, ha betartja az ajánlásainkat. Valamint donorvizsgálóink minden plazmaadás alkalmával ellenőrzik a legfontosabb paramétereket, az egészsége és a plazmaadás biztonságossága érdekében.

Hosszú távon sem káros a plazmaadás, ha betartja a Haema Plasma ajánlásait. A test gyorsan pótolja a folyadékot és a tápanyagokat, mint a fehérjék és vitaminok, ha megfelelően étkezik és iszik a plazmaadás után. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend segít a testnek gyorsan regenerálódni, ezért fontos az egészséges táplálkozás a plazmaadók számára.

A vérplazmából készült gyógyszereket a betegek a társadalombiztosítás által támogatva kapják meg, így segítve őket a gyógyulásban.

A Rewin ajándékutalvány számos helyen felhasználható, így széleskörű vásárlási lehetőségeket kínál. Élelmiszerek, műszaki cikkek, lakberendezési termékek, szépségápolási termékek, könyvek, ruházat és még sok más kategóriában használhatja fel. Ahol pontosan beváltható, azt a https://rewin.hu/elfogadohely-kereso/ oldalon találja meg, ahol a részletes beváltóhelyek listáját böngészheti.

A Haema Plasmánál plazmaadás után minimum 3 nap várakozást javaslunk mielőtt teljes vért ad, majd a véradás után 2 hetes szünetet kell tartani a következő plazmaadásig.

Tudj meg még többet a plazmaadásról!

Cikkek, hasznos tartalmak

Tekintsd meg a fotógalériánkat
vagy nézz szét a videótárunkban