A plazmaadók a köztünk járó hétköznapi hősök!

A HAEMA Plasma Kft. hálás szívvel ünnepli plazmaadóit, akik mint a modern kor hétköznapi hősei, önzetlenül áldoznak másokért. Az általuk adományozott értékes vérplazmából különleges terápiás készítmények születnek melyek a modern orvosi technológia által segítik többek között a vérzékenységgel és immunhiányos állapotokkal küzdő emberek mindennapjait.

slider_ver

Plazmaadás

három egyszerű lépésben

adatok_icon

1. lépés: Alkalmassági vizsgálat
A folyamat a személyes adatok felvételével indul, ahol a három kulcs dokumentum – személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya – szükséges. Ezek után egy rövid kérdőív kitöltése és egy alapos orvosi vizsgálat következik, ami során vérmintát is veszünk. Fontos tudni, hogy ekkor még nem történik plazmaadás. A vérminta laborvizsgálatának eredményére körülbelül egy hetet kell várni, ez határozza meg, hogy valaki lehet-e plazmaadó.

1.

orvosi_vizsgalat_icon

2. lépés: Plazmaadás
Amikor ismét ellátogat hozzánk, egy újabb orvosi vizsgálat várja. Itt ellenőrizzük az alapvető egészségi állapotát: testhőmérsékletét, vérnyomását, pulzusát, vére hemoglobinszintjét és a testsúlyát. Ezeknek az értékeknek a rendszeres ellenőrzésével vigyázunk egészségére, illetve biztosítjuk arról, hogy a plazmaadás során is minden zökkenőmentesen történjen. A tényleges plazmaadás átlagosan 30-40 percet vesz igénybe. Az időtartam függ attól is, mennyi folyadékot fogyasztott az adományozás előtt.

2.

hozzajarulas_icon

3. lépés: Jó tett helyében jót várj!
Minden egyes alkalommal, amikor Ön plazmát ad, segít egy embertársának, legyen szó életmentésről vagy az életminőség javításáról. Ezt az önzetlen cselekedetet a Haema Plasma méltányolja és különböző juttatásokkal köszöni meg: készpénz, ajándékutalványok, tápláló finomságok és rendszeres promóciók. Az Ön segítsége értékes, és mi szeretnénk megmutatni, hogy mennyire hálásak vagyunk ezért!

3.

Mi a vérplazma?


A vérplazma a vér folyékony része, ami egy sárga, tiszta folyadék. Ez a rész végzi el a vér „futárszolgálatát” a testben: szállítja a vörös- és fehér vérsejteket, a táplálékot és a szervezet számára létfontosságú anyagokat. A vörösvérsejtek az oxigént viszik el a megfelelő helyekre, a fehérvérsejtek felveszik a harcot a kórokozókkal, és segítenek a sérülések begyógyulásában, a vérlemezkék pedig elállítják a vérzést.

Miért fontos?


A plazmaadás életmentő lehet, mivel az adományozott plazmából készülő gyógyszerek súlyos, nem egyszer ritka betegségek, mint a vérzékenység és immunproblémák kezelésére szolgálnak. Ezek a szerek nélkülözhetetlenek a betegek számára, hiszen a plazmában lévő egyedi összetevőket nem lehet mesterségesen előállítani. Az önkéntes adományozók hozzájárulása létfontosságú a betegek életminőségük javulásához. A plazmaadók így nem csak egyes embereknek, hanem az egész közösségnek segítenek.

Ki adhat plazmát?


Plazmát azok adhatnak, akik 18 és 60 év közöttiek, egészségesek és testsúlyuk eléri az 50 kg-ot, de nem haladja meg a 150 kg-ot. Először egy orvosi vizsgálatot és vérvételt végzünk, hogy megbizonyosodjunk róla, minden rendben van. Ha az első vizsgálatok eredményei jók, akkor a következő alkalommal már adhat is plazmát. A szervezet gyorsan visszapótolja a levett mennyiséget, így a jelenlegi szabályok szerint akár 3 naponta is lehet plazmát adni, de egy évben legfeljebb 45-ször.

Mi a plazmaferezis?


A plazmaferezis egy speciális eljárás, ahol a vérből kiválasztjuk és összegyűjtjük a plazmát. Ezt úgy csináljuk, hogy a vérvételhez hasonlóan vért vesznünk a donor vénájából, aztán egy gép segítségével elkülönítjük a plazmát a többi vérsejttől. A plazma elválasztása után a hasznos vérsejteket visszajuttatjuk a donor szervezetébe. Ez az egész folyamat nem fáj, érzésre nem több egy átlagos véradásnál. Mindazontúl a plazmagyűjtés segít sok beteg életét megmenteni.

Rólunk

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea.

Rólunk mondták

Tudjon meg még többet a plazmaadásról!

Cikkek, hasznos tartalmak

Kérdések és válaszok a plazmaadásról

Ha a HAEMA-nál telefonon vagy személyesen foglaltál időpontot plazmaadásra, akkor ezt az ingyenesen hívható zöldszámon tudod lemondani vagy módosítani. Online foglalt időpontot az online foglalási rendszerünkön keresztül lehet kezelni. Alkalmassági vizsgálatra online foglalt időpontot a visszaigazoló emailben található link segítségével mondhatod le.

A HAEMA-nál az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve rendszeresen ellenőrizzük a plazmaadóink véradási adatait. Ha az elmúlt egy évben már voltál véradáson, akkor ezt az adatot már rendelkezésre áll, így nem szükséges újra teljes vért adnod.

A HAEMA-nál a TAJ kártya és TAJ szám megléte esetén adhatsz plazmát, függetlenül attól, hogy rendelkezel-e egészségbiztosítással.

A vér különböző összetevőkből áll: plazmából és alakos elemekből, mint a vörösvértestek és fehérvérsejtek. A véradásnál a vér teljes összetételét levesszük, de a plazmaadásnál csak a plazmát gyűjtjük, míg a többi részét visszajuttatjuk a donorba. Ez a különleges eljárás lehetővé teszi, hogy a donor gyorsabban regenerálódjon, és gyakrabban segíthessen.

Igen, a HAEMA-nál 45 alkalommal lehetséges plazmát adni egy 365 napos időszak alatt. Fontos, hogy ez nem naptári év, hanem a kezdettől számított egy év. Ezt a lehetőséget természetesen nem kötelező kihasználni, mindenki a saját ütemében adományozhat.

A HAEMA-nál az alkalmassági vizsgálat egy alapos egészségügyi ellenőrzés, ami a vénakontrollal kezdődik. Ha a vénája alkalmas a plazmaadásra, egy átfogó orvosi vizsgálat és vérvétel következik. A laboreredmények egy hét alatt elkészülnek, és ha minden rendben van, akkor már jöhet is plazmát adni. Ez az eljárás biztosítja, hogy a plazmaadás biztonságos legyen mind a plazma adói, mind a plazma felhasználói számára.

A HAEMA-nál a tetoválás, füllyukasztás vagy piercing elkészítése után 6 hónappal lehetséges újra plazmát adni. Ez az időszak biztosítja, hogy a test teljesen felépüljön és a plazmaadás biztonságos legyen.

A HAEMA-nál az orvosi vizsgálat eredményét nyolc nappal a vizsgálat után tudja megkérdezni tőlünk. A vérvétel eredményét az adatvédelmi előírások miatt nem küldjük el, hanem személyesen tájékoztatjuk róla az Önhöz legközelebb eső HAEMA Központban, közvetlenül az első plazmaadás előtt.

A HAEMA-nál azért nem javasoljuk a 2 naponkénti plazmaadást, mert a testnek szüksége van időre, hogy helyreálljon. Általában 3 napra van szükség, hogy a test pótolja a plazmában lévő fehérjéket, ionokat és egyéb tápanyagokat. Az orvosaink egyénre szabottan állítják be a legjobb adományozási időközöket.

A HAEMA-nál az oltás beadása után 7 nap várakozás szükséges. Ezután már adhatsz plazmát, feltéve, hogy egészségesnek érzed magad.

A HAEMA-nál biztonságos a plazmaadás. A vérplazma nagy része víz, a maradék pedig olyan anyagokból áll, mint fehérjék és vitaminok, amiket a megfelelő folyadékbevitellel és helyes táplálkozással könnyen pótolni lehet. A plazmaadás nem káros az egészségre, ha betartod az ajánlásainkat.

Hosszú távon sem káros a plazmaadás, ha betartod a HAEMA ajánlásait. A test gyorsan pótolja a folyadékot és a tápanyagokat, mint a fehérjék és vitaminok, ha megfelelően étkezel és iszol a plazmaadás után. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend segít a testnek gyorsan regenerálódni.

A HAEMA-nál levett plazmából készült gyógyszereket a betegek a társadalombiztosítás által támogatva kapják meg, így segítve őket a gyógyulásban.

A HAEMA által biztosított Edenred ajándékutalvány számos helyen felhasználható, így széleskörű vásárlási lehetőségeket kínál. Élelmiszerek, műszaki cikkek, lakberendezési termékek, szépségápolási termékek, könyvek, ruházat és még sok más kategóriában használhatod fel. Ahol pontosan beváltható, azt a https://elfogadohely.edenred.hu oldalon találod meg, ahol a részletes beváltóhelyek listáját böngészheted.

A HAEMA-nál plazmaadás után minimum 3 nap várakozást javaslunk mielőtt teljes vért adsz, de általában egy hetes kihagyást ajánlunk.

A vérplazma

A vérplazma életmentő fehérjék forrása, amelyekből speciális, pótolhatatlan gyógyszereket állítanak elő. Mivel ezek a fehérjék mesterségesen nem reprodukálhatók, a plazmaadományok nélkülözhetetlenek azon emberek számára, akik ilyen betegségben szenvednek. Váljon Ön is hétköznapi hőssé, adjon plazmát!

Időpontfoglalás

Válasszon a lehetőségek közül:

Ha Ön még nem donorunk

Ha Ön már donorunk